MEDVERKANDE

Tommie Haglund Festival

ORQUESTRA FILARMÓNICA DE BOGOTÁ

Hela vägen från Bogotá i Colombia kommer gästande Orquesta Filarmónica de Bogotá till Sverige i april. Orkestern räknas som en av Sydamerikas främsta orkestrar och dirigeras av svenske Joachim Gustafsson, orkesterns chefsdirigent sedan 2021.

JOACHIM GUSTAFSSON

En av sin generations mest mångsidiga svenska dirigenter. Joachim är ofta anlitad av både svenska, danska och internationella orkestrar. Sedan 2011 har han ofta besökt Bogota för att dirigera Bogotas filharmoniska orkester och är sedan 2021 orkesterns chefsdirigent.

Joachim är sedan en tid gästprofessor på Kungliga Danska musikkonservatoriet och i Danmark är han ofta anlitad vid Danska nationaloperan. Joachim är konstnärlig ledare för Tommie Haglundfestivalen som helgen 22–24 april genomförs i Halmstad, Tommie Haglunds hemstad.

ENSAMBLE ENTREVERA’O  FRÅN COLOMBIA

Orquesta Filarmonica de Bogota finns det flera mindre ensembler som är specialiserade på olika sorters musik. Ensamble Entrevera’o  är en av dessa. Gruppen består av 9 musiker som mestadels spelar Colombiansk folkmusik. Under festivalen kommer de att framträda ute på stan samt på en av festivalens konserter.

CHLOË HANSLIP

Chloë Hanslip (f. 1987) är sedan länge en etablerad och en framstående artist på den internationella scenen. Redan som ung visade hon stor begåvning och gjorde sin BBC Proms-debut vid fjorton och sin amerikanska konsertdebut vid femton och har uppträtt på stora arenor i Storbritannien (Royal Festival Hall, Wigmore Hall), Europa (Wien Musikverein, Hamburg Laeiszhalle, Paris Louvren och Salle Gaveau, St Petersburg Hermitage) samt Carnegie Hall, Metropolitan Arts Space i Tokyo och Seoul Arts Centre. Som solist har Chloë Hanslip framträtt med många av de största och mest välmeriterade orkestrarna i världen. Det finns mängder av inspelningar med Chloë Hanslip och hennes senaste innehåller Beethovens alla sonater för violin och piano, inspelad på Rubicon classics tillsammans med pianisten Danny Driver. Chloë Hanslip har ett stort intresse för nutida musik och har framfört musik av Philip Glass, John Corigliano, Peter Maxwell Davies m. fl. Det är en stor glädje för festivalen att välkomna en violinsolist av denna höga klass.

EMMI CHRISTENSSON

Emmi Christensson har stått på många stora scener med roller inom musikalgenren. Hon har gjort huvudroller i flera ikoniska musikaler såsom Maria i West side story, Liesl i Sound of music och flera uppsättningar som Cosette i ”Les Misérables” i såväl Sverige som Norge. Christine i “Phantom of the Opera” har Emmi gjort ca 500 föreställningar av både i Londons West End och i Stockholm.
Under åren har tv-publiken lärt känna Emmi i program som ”Så ska det låta”, ”Allsång på Skansen”, ”Doobidoo”, ”Moraeus med mera” och ”Victoriadagen”. År 2018 tävlade hon i Melodifestivalen med låten ”Icarus”.
Emmie kommer att medverka på konserten Nordiskt ljus den 24/4 på Najaden i Halmstad och på konserten i Falkenberg, Falkhallens Black box den 28/4.

TERESIA BOKOR

Teresia Bokor är en hyllad och eftertraktad sopran med ovanligt vacker röst, stark scennärvaro och imponerande koloraturer. I och med sitt svensk-ungerska ursprung har hon starka band till den centraleuropeiska musiktraditionen, jämte sin stora passion för italiensk opera.

Aktuella sceniska höjdpunkter är Servilia i La clemenza di Tito på Kungliga Operan i Köpenhamn dirigerad av Lars Ulrik Mortensen och regisserad av David McVicar, Gilda i Rigoletto på Norrlandsoperan dirigerad av Rumon Gamba, Fiorilla i En turk i Italien på Läckö Slottsopera, Micaëla i Carmen med Östgöta Blåsarsymfoniker, Christine i Fantomen på Operan på Det Ny Teater i Köpenhamn regisserad av Arthur Masella, och Nattens Drottning i Trollflöjten på Folkoperan i Stockholm, en roll som gav henne Solistpriset.

Med sin anmärkningsvärda tessitura och musikaliska träffsäkerhet är Teresia en stark och efterfrågad uttolkare av mycket samtida musik. Under senare år har hon bland annat varit solist i verket Röstens dotter med Kungliga Filharmonikerna under ledning av Tobias Ringborg på Konserthuset i Stockholm, under tonsättarfestivalen 2019 tillägnad den svenske kompositören Tommie Haglund.

MARCOS MADRIGAL

Vid tre års ålder började Marcos studera piano. År 2007 tog han examen vid University of Arts of Cuba (ISA) i Havanna, under ledning av den berömda professorn och pianisten Teresita Junco.

Han har uppträtt som solist med orkestrar i många av de mest kända konsertsalarna i världen, såsom Teatro Colón i Buenos Aires, Auditorium Parco della Musica of Rome, Queen Elizabeth Hall of London, National Concert Hall of Dublin, samt samarbetet med Claudio Abbado, Leo Brouwer, Paul Mann, Enrique Diemecke och Lorenzo Ramos.

Marcos har även samarbetat i flera projekt med den Oscarsbelönade kompositören Nicola Piovani, samt med andra framstående kompositörer i film- och teatervärlden.

MALIN CHRISTENSSON

Malin växte upp i Vessigebro, Halland och utbildade sig vid Royal College of Music i London. Direkt efter examen sjöng Malin Papagena (Trollflöjten) på Theater an der Wien under Daniel Harding. Hon har därefter haft en internationell karriär och sjungit Susanna (Figaros bröllop) i Aix-en-Provence, Santiago de Chile, Los Angeles Philharmonic under Gustavo Dudamel; Barbarina (Figaro) vid Salzburg festivalen; Zerlina (Don Giovanni) för Houston Grand Opera Sophie (Werther) i Baden Baden, Marzelline (Fidelio) i Warszawa, Drusilla (Poppeas kröning) vid Drottningholms slottsteater, Blomsterflicka (Parsifal) vid Royal Opera House, Covent Garden samt Miss Wordsworth (Albert Herring) för Glyndebourne Festival Opera.

Hennes Skogsfågel (Siegfried) finns inspelad live med Hallé Orchestra och Mark Elder. Malin har även samarbetat med Andris Nelsons i Mozarts C-moll mässa (CBSO), Mahler 2 samt Rhenguldet (Tanglewood festivalen). Tillsammans med Thomas Dausgaard turnerade hon till Stockholm, Köpenhamn samt New York, som sopransolist i Missa Solemnis.

SERGEI SICHKOV

Pianisten Sergei Sichkov föddes i Moskva och gav sin första konsert vid tio års ålder. Han tog examen från Moskvas Tchaikovsky-konservatorium som elev till Olga Zhukova, där han specialiserade sig på piano, ackompanjemang och kammarmusik. Han har gett konserter i olika länder, inklusive Ryssland, Ukraina, Frankrike, Grekland, Spanien, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guatemala, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Costa Rica, Venezuela, Brasilien och Kuba. 1998 doktorerade han vid Tjajkovskij-konservatoriet.

Sedan 1999 har han arbetat som professor och medföljande pianist vid musikskolorna vid universiteten Javeriana, El Bosque, Los Andes och Nacional de Colombia. Sergei Sichkov är pianist med Colombian National Symphony Orchestra.

JACOB KELLERMANN

Jacob Kellermann (f.1984) har etablerat sig som en av Sveriges mest aktiva och eftersökta gitarrister.

Förutom att regelbundet spela över hela Sverige har han framträtt som solist och kammarmusiker internationellt i konserthus såsom Prinzregententheater och Gasteig München, Seoul Art Center, Brucknerhaus – Linz, Concertgebouw Amsterdam och Tokyo Bunka Kaikan.

Som solist har han framträtt med bland andra Sveriges Radios Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester ochQueretaro Philharmonic Orchestra (Mexico).

Tillsammans med violinisten Daniel Migdal har han turnerat över hela Sverige som duo KeMi. Efter att 2009 deltagit i ”Ung och Lovande 2009” erhöll de, i 2010 i konkurrens med ensembler från 17 olika länder det mycket prestigefyllda första priset i ”Aschaffenburg Internationalen Wettbewerb für Kammermusik mit Gitarre“ som är den viktigaste internationella kammarmusiktävlingen för kammarmusik med gitarr.

SANTIAGO CAÑÓN-VALENCIA

Santiago Cañón-Valencia har hyllats som en av de mest framstående unga cellisterna i sin generation. Han föddes i Bogota 1995 och gjorde sin orkesterdebut som solist när han var sex år gammal med Orquesta Filarmónica de Bogotá.

Som vinnare av ett flertal prestigefyllda musikpriser har han framträtt inte bara med alla de stora orkestrarna i hemlandet Colombia utan även internationellt med orkestrar som Mariinsky Orchestra med Valery Gergiev, Frankfurt Radio Orchestra med Christoph Eschenbach, Bryssel Philharmonic med Stephane Deneve, St Petersburg Philharmonic med Nikolai Alexeev, Ungerns radiosymfoniorkester med Janos Kovacs, Moscow Soloists med Yuri Bashmet, Orpheus Chamber Orchestra och Antwerpens symfoni med Muhai Tang, bland andra. Festivalen är mycket glad över att kunna presentera Santiago som solist i Tommie Haglunds cellokonsert.

ANELIA KADIEVA JONSSON

Konferencier för Tommie Haglund Festival
Anelia Kadieva Jonsson är utbildad operaregissör och har arbetat med över 50 operauppsättningar på många av de främsta operahusen i Europa och Sverige. 2016 slog hon igenom som librettist till familjeoperan Snödrottningen som blev en enorm publik-och kritikersuccé och har spelats på Malmö Opera, Theater Vorpommern i Stralsund samt senast på Kungliga Operan i Stockholm. Med sina sex språk har hon även agerat som översättare och tolk. Numera kan man dessutom höra henne som programledare i Klassisk förmiddag på Sveriges Radio P2.

 

FLER MEDVERKANDE

Finn Rosengren

Dirigent
Medverkar Lördag 23/4 kl 15.00.
Konsert 4, Kärlekens sanna väsen.

Halmstads brass

Medverkar lördag 23/4 kl. 15.00. Konsert 4, Kärlekens sanna väsen.

Cappella Nova

Medverkar lördag 23/4 kl. 15.00. Konsert 4, Kärlekens sanna väsen.

Quintetto Feminino

Uppträder på följande ställen i Halmstad:

21/4 Torsdag kväll på Hotell Mårtenson.

22/4 Fredag em 14.00 – 15.30 på Brooktorpsgården.

23/4 Lördag 13.30 – 16.00 på Fribergs konditori.

Marie Sättermon

Violin
Medverkar lördag 23 april kl.15 på konserten Kärlekens sanna väsen.