MUSIK-
UPPLEVELSER FÖR ALLA

Tommie Haglund är idag, utan tvekan, en av Sveriges mest betydande klassiska kompositörer, men gemene man i hemstaden Halmstad känner kanske inte till honom och det vill vi ändra på.

– Tommie och jag har känt varandra och arbetat tillsammans med musiken ända sedan 90-talet , berättar Joachim Gustafsson som är konstnärlig ledare för Tommie Haglund Festivalen.
– Tommie är en fantastisk person med en oerhörd begåvning och hans musik spelas världen över. Tankar om att manifestera musiken i hans hemstad genom en återkommande festival har följt mig i många år.

År 2015 träffades Anders Wilhelmsson, projektledare för Tommie Haglund festivalen , Joachim och Tommie Haglund för första gången.

– Jag beställde ett orgelstycke av Tommie Haglund till invigningen av orgeln i S:t Nikolai kyrka, berättar Anders.
– I samband med arbetet av stycket träffades Tommie, Joachim och jag hemma hos Tommie och redan under detta första möte pratade vi om att ordna en festival med Tommies musik.

Med stöd från Svenska kyrkan och Anders Wilhelmsson som initiativtagare började tankarna om festivalen att växa fram. Att lägga festivalen i just Halmstad blev en självklarhet eftersom Tommie har en så stark anknytning hit. För Halmstad blir det ett ypperligt tillfälle att visa upp sig som en kulturstad. Här har vi något att vara stolta över.

Tommie Haglund Festival är unik i  sitt slag  – inriktad på enbart en tonsättare och hans musik samt musik som Tommie Haglund inspireras av.

– Det är viktigt att föra fram den här typen av klassisk musik och att den finns tillgänglig. Det behövs en kontinuitet i klassiska musikevenemang för att de ska uppmärksammas och för att främja ett större intresse. Det är ju inte enbart musiken utan också tankar kring andlighet och filosofi som är så tydligt kopplat till Tommie och hans person,  säger Joachim.

– Sätter man sig bara ner, ger efter och låter musiken flöda så är Tommies musik lätt att ta till sig.  Det finns en direkthet som är drabbande. Tommie är inte så intresserad av att skapa intellektuell musik utan allt skapas på känsla i hans sinne. Han är en konstnär.

I vår under Tommie Haglunds tredje upplaga i  Halmstad görs en rejäl satsning då det blir Bogotás Filharmoniska Orkester (Orquesta Filarmónica de Bogotá), en mycket framstående symfoniorkester från Colombia som kommer framföra musiken under festivalen.

På hemmaplan i Colombia kommer Orkestern ägna hela fem veckor till Tommies musik där de kommer spela hans musik på flera konserthus.
– Jag kan inte minnas att någon svensk tonsättare tidigare fått så stor medial uppmärksamhet utomlands, säger Joachim.

Bogotás Filharmoniska Orkester med deras generaldirektör, David García Rodríguez, i spetsen menar att ”idag kan man inte bara spela musik för att vara en framgångsrik orkester”. Orkestern deltar aktivt i att skapa ett bättre samhälle och ingår i olika samhällsprojekt där musiken exempelvis fungerar som lugnande och fredsfrämjande. Bogotás Filharmoniska Orkester grundades år 1967 av Davids pappa, Raul García Rodríguez.

Tommie Haglund-festivalen kommer utöver fokus på musiken även att, genom öppna samtal, diskutera kreativitet, skapande och existentiella frågor med olika inbjudna gäster. Dessutom kommer det vid varje festival att spelas musik av den engelske tonsättaren Frederick Delius (1862–1934) som är en av Tommies ”husgudar”.

– Vi kommer ha ett antal panelsamtal och diskussioner mellan personer från en mångfald av genrer inom kultur- och nöjesliv, berättar Anders.

Festivalen är en mission för Tommies musik men också en del i att skapa ett rikare kulturliv och fler och vidgade musikaliska upplevelser för alla i Halmstad med omnejd. Tillsammans med kulturskola och musikgymnasium involveras unga människor att medverka aktivt i konserter, träffa festivalens musiker och delta i workshops. Detta i en bred samverkan mellan kommun, region, Svenska kyrkan och näringslivet, avslutar Anders.